Blog Posts

Volg ontwikkelingen van StairPoints op de voet

De trap of de lift? Hoe de coronacrisis de keuze voor de trap een nóg gezondere optie maakt

22 mei 2020

Na een periode waarin veel mensen vanuit huis hebben gewerkt, zijn alle sectoren op dit moment druk in de weer om het werken op anderhalve meter afstand mogelijk te maken. Op de NVSP-website Innovatief in Werk is hiervoor een mooie database samengesteld van ‘Corona Workarounds’ die tips bevat voor gezond, productief en verantwoord werken tijdens en na de coronacrisis.

Vrijwel iedere organisatie staat voor de uitdaging liftgebruik. In een drukke lift is het namelijk niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Slecht geventileerde, kleine ruimtes brengen volgens het New England Journal of Medicine een hoger besmettingsrisico met zich. Een recente studie van de Universiteit van Amsterdam bevestigt dit.


In het trappenhuis is dit risico een stuk kleiner. Om die reden is het van groot belang dat werknemers de trap gebruiken. Bovendien levert regelmatig trapgebruik aanzienlijke mentale en fysieke gezondheidsvoordelen op. De huidige crisis biedt daarom de kans om een belangrijke leefstijlverandering te stimuleren.

De lift moet uiteraard beschikbaar blijven voor degenen die fysiek niet in staat zijn de trap te nemen. Alle anderen moeten zo veel mogelijk worden gestimuleerd om de trap te nemen. Wij hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet waarmee organisaties het lift- en trapgebruik coronaproof kunnen maken:

  • Zijn er 2 (of meer) trappenhuizen in een gebouw? Richt er één in voor het naar boven lopen en één voor omlaag;
  • Is er maar 1 trappenhuis beschikbaar? Maak met borden en pijlen duidelijk dat mensen rechts aanhouden;
  • Borden, pijlen of voetstappen richting de trap kunnen traplopen bevorderen;
  • Zet deze markeringen neer bij de ingangen van het gebouw en bij de liften;
  • Zorg voor posters in het gebouw met teksten die traplopen stimuleren. Hier kunnen gezondheidsvoordelen op vermeld worden en het calorieverbruik op de trap.

Wil je het nog beter aanpakken? Met de nudging-traploopinterventie StairPoints kunnen werknemers punten kunnen verdienen door met hun telefoon de checkpoints in het trappenhuis te scannen. StairPoints zorgt er als effectieve traploopinterventie voor dat werknemers ook na de coronacrisis voor de trap blijven kiezen en daarmee een gezondere leefstijl houden. Het belang van een gezonde leefstijl in het algemeen en van traplopen in het bijzonder staat buiten kijf. Zo lieten onderzoekers in 2003 zien dat dagelijks 7 minuten traplopen is geassocieerd met een 62% kleinere kans op het overlijden door hart- en vaatziekten.  

"De huidige crisis biedt de kans om een belangrijke leefstijlverandering te stimuleren."


Het belang van een gezonde leefstijl in de huidige coronacrisis is echter relatief onderbelicht. Daarom heeft het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde vorige week een door 1800 zorgprofessionals ondertekende wetenschappelijke notitie aan staatsecretaris Blokhuis aangeboden. Daarin wordt gepleit voor meer aandacht voor vitale leefstijl-maatregelen in de aanpak rondom COVID-19. Denk in dit verband dus ook aan slimme oplossingen om de lift buitenspel te zetten, nu en in de toekomst!

Heading

Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Heading

Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.